Újra együtt lehetünk

A márciusi karantén után szeptemberben indult újra teltházzal a Fészek Csillag Alapítvány nappali ellátója. Az vírusmegelőzés érdekében több fontos protokoll rendelkezést vezettünk be: kis létszámú csoportfoglalkozásokat, belépéskor testhőmérséklet mérést, kézfertőtlenítést, ajánlott maszkviselést, a hozzátartozók csak a bejáratig kísérhetik gyermeikeiket, kiemelt figyelmet fordítunk a gyakori szappanos kézmosásra és külön csoportfoglalkozások keretein belül járjuk körbe a koronavírus témakörét.

ujra egyutt lehetunk

Amikor az ország karantén alá került és fiataljaink a nappali ellátóból haza kényszerültek, akkor online felületen és telefonon folytattuk a kapcsolattartást, a különböző foglalkozásokat pedig videokonferenciás lehetőségeken keresztül közvetítettük. Erre a célra megalapítottuk saját, zártkörű „Család-Barát” Facebook csoportunkat, hogy az eddig személyesen együtt töltött közös áhítatokat és karaoke partykat a karantén alatt a zárt csoportban közvetíthessük, így otthonról mindenki részt vehetett ezeken az alkalmakon. A közösségi online csoportban és videóchaten keresztül Magyarországi barangolásra hívtuk a csoport tagjait, így megismerkedhettünk a tájegységek, természeti, kulturális, természetvédelmi, néprajzi értékeivel. Együtt kreatívkodhattunk és tanulhattuk a só-liszt gyurmázást, ami az agyagot helyettesítette, ezért otthonról is közelebbnek érezhettük a kerámiaműhelyben végzett feladatokat. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karáról 3 hallgató segítette munkánkat azzal, hogy az interneten kiscsoportos foglalkozásokat tartottak. Június 29-től az enyhült körülményekre való tekintettel bevezethettük a félházas működést, ami azt jelentette, hogy a fiatalok váltott napokon jártak és az online térben is tovább tartottuk a kapcsolatot a családokkal. Nehéz időszak áll mögöttünk, de sok tapasztalatot nyertünk belőle, ugyanakkor most nagyon élvezzük, hogy újra együtt lehetünk.

Szeptembertől egy régi tervünket valósíthattuk meg: a segítőknek és az idejáró fogyatékos személyeknek indítottunk képzési csoportokat. A segítők kommunikációs tréningen vesznek részt szeptember végéig 5 alkalommal, míg a sérült fiatalok (10 fő) egy 10 alkalmas életvezetési képzésen szituációs feladatok által, beszélgetéseken keresztül tanulják meg a társadalmi beilleszkedéshez szükséges önismereti készségeket.

Képzéseinket külső szakemberek bevonásával a Magyar Nemzeti Bank pályázatából tudjuk megvalósítani.

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.