1% adófelajánlás

Minden évnek megvannak a jeles napjai, mint például a forradalmi március 15-e, vagy a Karácsonyi időszak, amit sokan annyira várunk.

A Fészekben minden jeles napon ünneplünk, vagy megemlékezünk, a témához kapcsolódva foglalkozásokat tartunk, előadásokat hallgatunk, de akár ismeretterjesztő filmeket is nézünk. Kidekoráljuk a házat, a reggeli áhítaton is szót ejtünk az éppen esedékes eseményekről.

Ezek a napok nagy jelentőséggel bírnak, ám mégis van egy időszak, amiről talán sokan nem is sejtik mennyire jelentőségteljes az Alapítványok számára. Ez a február 1.-től május 22.-ig tartó adófelajánlás lehetősége.

„A Magyarországon adózó magánszemélyek, és vállalkozók számára lehetőség van, hogy befizetett jövedelemadójuk 1%-át egy nonprofit szervezetnek, újabb 1%-át pedig valamelyik egyháznak címezzék. Ezen lehetőség megteremtésével a törvényalkotónak az volt a célja, hogy az adófizető a befizetett adójának legalább egy részét arra a területre irányíthassa, amelynek szerinte erre a legnagyobb szüksége van.” (Forrás: Wikipédia)

Munka a Fészek Csillag Alapítványban

Ez a rendelkezés az adózók számára nem jelent többletköltséget, mégis egyre kevesebben élnek az ingyenes felajánlás lehetőségével. Ilyenkor minden évben kampányok hirdetéseit, molinók és különböző szóróanyagok tömkelegével találkozhatunk, a szervezetek, és alapítványok bevételének nagy része az éves 1%-os adófelajánlásokból tevődik össze, ezért nem meglepő, ha minden százalékért keményen küzdenek. Sokan gondolják ezt a felajánlási adminisztrációt bonyolultnak és hosszadalmasnak, pedig nem az! Valójában nagyon is egyszerű.

Számunkra is az adó 1 %-os időszak kiemelkedően fontos, hiszen fejlesztéseinkre, és terveink megvalósítására anyagi hátteret kell teremtenünk. A Dr. Meggyes Pro Vobis Alapítvány, – mely 2014 óta segíti a „Fészek” Fogyatékosok Nappali ellátójának munkáját – fogadja az 1% felajánlásokat.

Munka a Fészek Csillag Alapítványban

Az évenként befolyt összegeket a kerámia műhelyünk eszközbeszerzésére, alapanyag vásárlására, programok szervezésére, táboroztatásra fordítottuk. A tavalyi évben például egy olyan speciális és ebből kifolyólag magasabb összegű masszázságyat tudtunk vásárolni, mely azóta szerves részét képezi hetente kétszer az egyéni gyógytornát igénylő fiatalok átmozgatásában.

Munka a Fészek Csillag Alapítványban

Ebben az évben, folytatva az épület belső tereinek átrendezését, az 1%-os felajánlásokat szeretnénk felhasználni bedolgozói termünk korszerűsítésére. Jelenleg az a bérmunkánk folyik ebben a teremben, ahol a fiatalok több ezer szállítólevelet rendeznek számsorrendbe, mappába töltve, majd excel táblázatba rögzítve. Bedolgozói munkáink intézményünkben kulcsfontosságúak, hiszen egyik küldetésünk az önálló életre való nevelés részeként a munka világa, az anyagi biztonság és a pénz jelentősége. A munka célirányos tevékenység, egyben felelősség és mindenkit megillető alapjog.

A mostani bedolgozói teremben szeretnénk kialakítani egy olyan egyedi szekrényrendszert olyan felszerelésekkel, amelyek ezeket a folyamatokat megkönnyítik, automatizálják, rendszerezik, hogy a bent dolgozó sérült személyek munkakörülményeit jobbá tegyék.

Munka a Fészek Csillag Alapítványban

A Fészek Csillag Alapítvány alapvetően azért jött létre, hogy önálló alapítványként, megvalósíthassuk első lépésként 12 nagyon speciális szükséglettel élő fogyatékos személy számára felnőtt életük színterét, egy támogatott lakhatási formát. Őket már ismerjük, hiszen a „Fészek” Nappali Ellátónkban töltik hétköznapjaikat és kapcsolódnak be a különböző munkafolyamatokba is. Mivel a Fészek Csillag Alapítvány 2020 tavaszán lett bejegyezve, így még nem minősül közhasznú szervezetnek, ezért önmagában nem tud adófelajánlást fogadni. A jövőben azonban ez az alapítvány fogja támogatni mind a támogatott lakhatás, mind a nappali ellátás munkáját.

Munka a Fészek Csillag Alapítványban

Jelenleg a „Fészek” Fogyatékosok Nappali ellátóját 1% felajánlásával támogatni csak a Dr. Meggyes Pro Vobis Alapítványon keresztül lehetséges. Amennyiben segítenél megvalósítani terveinket, kérjük ajánld számunkra adód 1 %-át. Többet jelent, mint gondolnád! Köszönjük!

Kitöltési segédanyagunk február közepétől elérhető lesz a weboldalunkon is.

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.