2020. decemberben

Advent a keresztény kultúrkörben a Szenteste napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak a karácsonyi ünnepkör kezdete, ezért ez az időszak fontos szerepet tölt be közösségünk életében.

Ilyenkor szervezzük meg a szülőkkel való közös kézműves délutánunkat is. Ajtódíszek, karácsonyfadíszek, képeslapok és számos szép alkotás készült már ezeken a napokon. Ilyenkor a hozzátartozókkal is kötetlenebbül tudunk együtt lenni. A pandémia miatt nekünk is el kellett térnünk a szokásos hagyományainktól. A családokkal való adventi készülődésünk elmaradt, helyette az ügyeleti rendben nyitva tartó intézményünkbe járó fiatalokkal készítettünk karácsonyi díszeket, használati tárgyakat, amit online felületen keresztül videók által közvetítettünk azoknak, akik otthon maradtak. Olyan foglalkozásokat tartunk, melyek otthonról nézve is könnyen elsajátíthatók. Ilyen például a porcelángyurmából készült karácsonyfadíszek, melyeket mi idebent agyagból, otthonról gyurmából készíthetnek el a fialatok. Így közvetítjük például a karaoke, a gyógytorna és a kreatív foglalkozásokat is, délutánonként felolvasást tartunk egymásnak.

Adventi készülődés

Advent (Ünnepek) idején a konyhánkat is gyakrabban használjuk. Együtt készítjük el a karácsonyi süteményeket. Finom illatok lengik be a házat és mindenki alig várja, hogy megkóstolhassa a saját kezűleg készített finomságokat. Karácsonyra készülve sokat kézművesedünk, különféle alapanyagok felhasználásával készítjük díszeinket, amelyek aztán intézményünket öltöztetik ünnepi díszbe.

Zsombor

A reggeli áhítat, amivel minden napunkat indítjuk, az adventi időszakban szintén a karácsonyra való hangolódás jegyében zajlik. Közösen gyújtjuk meg a gyertyákat a koszorún és karácsonyi dalokat éneklünk. Minden nap, ahogy december 24-e felé közeledünk egy-egy idézettel, napi jócselekedettel a lelkünkben is befelé fordulunk, elcsendesedünk. Az ünnep üzenete számunkra, hogy Isten bensőséges közösségbe hív magával és egymással is bennünket.

Természetesen a Mikulás sem felejt el minket, minden évben ellátogat hozzánk mindannyiunk nagy örömére. Idén házhozszállítást is vállalt. 😊

2020 december csilla

Karácsony elött közös ünnepléssel zárjuk az évet. Ilyenkor meghívunk mindenkit, akik a hétköznapokban segítik, támogatják az intézményünkben zajló (szakmai) munkát. Elmaradhatatlan része az ünnepünknek a kórus karácsonyi műsora, ami gyakran kiegészül élő hangszeres kisérettel. Közös ebéddel, beszélgetéssel, ajándékkal ünneplünk. Külsős terapeutáink örömmel vesznek részt ezeken a közös ünnepi ebédeken. Sajnos idén ez is elmarad.

A kerámiaműhelyben a legjelentősebb forgalmat, keresletet a karácsonyhoz kapcsolhatjuk. Így, -bár meglepő lehet – de nálunk már szeptemberben harangokat, hóembereket, fenyőfákat szaggatnak a fiatalok. Hónapokon keresztül készülnek a szebbnél szebb karácsonyi díszek, koszorúk, mécsesek, mozaikok…

Portékáinkat különböző vásárokon értékesítjük, értékesítettük eddig. Rendszeresen ott vagyunk az Etyeki Piknikeken, Budapesten a Szent Imre napi búcsún és Pasaréten. Az utóbbi időben részt vettünk a Piacok Napja nevű rendezvényen is. Számunkra az egyik legkülönlegesebb vásár a biatorbágyi Angyalfia vásár.

Kerámia készítés a műhelyben
2020 december sziv karacsonyfa disz
2020 december keramia bolt

A biatorbágyi vásár elmaradása, amely egy kétnapos városi rendezvény, különösen elszomorít minket. Ezen az alkalmon minden évben, alapos felkészülés után színpadra lép Zengő Fészek kórusunk. Mára már elmondhatjuk, hogy a biatorbágyi lakosok évek alatt megismertek és megszerettek minket, rendszeresen vásárolnak nálunk, elismerik és támogatják munkánkat. Jóleső érzés ez számunkra.

Zengő Fészek kórus

Ebben az évben a sok szép kerámia csak gyűlt a boltunkban. A pandémia okozta nehézségek arra ösztönöztek minket, hogy erősítsük online megjelenésünket, ezért jelentkeztünk a közösségi médiában népszerűvé vált „Vegyélhazait” csoportba, ahol bemutattuk termékeinket. A csoportnak köszönhetően nagyon sokan megismertek és felkerestek minket. Miután sikeresen azt is megoldottuk, hogy termékeink online is rendelhetőek, a boltunk készlete gyors apadásnak indult. Ennek köszönhetően sok család karácsonyfáján és karácsonyfája alatt ott lehetnek termékeink. Céges ajándéktárgyak rendelésével több vállalkozás is támogatott bennünket, valamint egy vállalkozói csoport a saját karácsonyi aukciójának bevételét is nekünk ajánlották fel.

De vannak olyanok is, akik saját tudásukat, munkájukat ajánlották fel alapítványunk jövőbeni támogatására.

Dóri

Visszanézve a 2020-as évünket, számos segítséget kaptunk: Biatorbágy Város Önkormányzata az intézmény belső tisztasági festését, illetve az ebédlőnk padlócseréjét is vállalta. Fenntartónk által az udvarunk hátsó része bővült egy nagy terasszal, így udvarunk adottságait még inkább ki tudjuk használni.

Hálásan köszönjük továbbá az Andrész cukrászda folyamatos sütemény ellátását születésnapjaink közös ünnepléséhez, a bedolgozást biztosító cégek támogatását, a Kisvilla kávézónak, hogy termékeink értékesítésében segítenek, a nálunk gyakorló gyógypedagógus hallgatók és terapeutáink lelkiismeretes munkáját, és nem utolsó sorban az MNB által finanszírozott csoportfoglalkozásokat (kommunikációs tréning, kognitív terápia, szülő csoportok)

Áldott, békés, egészségben gazdag boldog Karácsonyt és Újévet kívánunk!

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.