2022. Farsang

Mint minden évben, ebben az évben is megrendeztük farsangi mulatságunkat. Nagy izgalommal készült minden munkatársunk erre az alkalomra, hiszen ilyenkor egy kicsit másképp tudjuk megmutatni magunkat. Csoportos feladatokkal, fejtörőkkel, tombolával, zenével és tánccal zajlott a maskarabál.

Hogyan is készülünk ilyenkor karneváli hangulatra? Először is a hagyományos álarcosbálról beszélgetünk.

„A vidám ünnep ideje vízkereszt napjától húshagyó keddig tartó több hetes időszak. Farsang farkának szombatjától kezdődött a mulatozás. Ekkor adták ki azt a palack bort is, amelyet az elmúlt évben a legények a földbe ástak. Három napos evés ivás, móka, alakoskodás, tánc következett. Régen farsang idején volt a legény-leányavatás kemény próbája is. Különböző- nem is könnyű- próbákat kellet kiállniuk a fiataloknak azért, hogy a nagylegények- vagy a nagyleányok közé fogadják őket. A legényeknek természetesen más feladatuk volt, mint a leányoknak. Zajos mulatságok voltak a lakomák, amelyek a régi ember hite szerint elűzték a gonoszt, a telet, s meghozták a tavaszt. Ezért „zajoskodtak”, mulatoztak az emberek. A maszkabál idején az emberek mértéktelenek voltak mindenben.

A régi falu életében a farsang farka előtti csütörtök volt a kocsonyafőző csütörtök. E napon kilencszer kellett jóllaknia mindenkinek kocsonyával. Rosszullétig ettek. Mértéktelenek voltak a mulatozásban, a Jóisten törvényét igen sokszor áthágták: kipróbálták milyen Őnélküle: valóságos poklot jártak. A mértéktelen mulatásból a három nap végére, a böjt kezdetére mindenkinek elege lett, csömört kapott önmagától is az ember. Mégis fontos, hogy ez igy legyen, mert ki kell mulatni magunkból a rosszaságot, hogy azután tisztult lélekkel kezdhessük a 46 napos böjtöt, s az Isten fiával, Jézussal együtt szenvedve a lelkünk is föltámadjon majd húsvét ünnepén.”

A mi mulatságunk idén a macskákról szólt. Cica alakú kekszeket, linzereket sütöttünk, jelmezeket készítettünk és négy csapatra osztódtunk. Minden csapatnak több hetes felkészülési ideje volt, mert a maszkabál napján „macskavetélkedőn” mértük össze tudásunkat. A népszerű Kahoot játékot használva, időre kellett a feltett kérdések helyes válaszait megadni, így nem csak izgalmas volt a verseny, hanem nagyon jót szórakoztunk közben.

Reméljük a farsangon mindenki ki mulatta magát a rosszaságból, és tiszta lélekkel kezd bele a böjti időszakba.

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.