Autizmus világnapja

Április hónapban ünnepeltük az autizmus világnapját. Ebben a bejegyzésben egy betekintésre adnánk lehetőséget két, autizmusban érintett felnőtt életével kapcsolatosan készített interjúból. Megtudhatjátok, hogy hogyan is néz ki Marci állatkerti naplója, illetve azt, hogy melyik Bud Spencer filmjelenet a kedvence Ákosnak!

MARCI

Ha közben valamit rosszul mondok, vagy hibásan mondok, vagy hibádzok akkor kijavítjuk a beszélgetést, nem baj, felőlem hallhatják az emberek, nem vagyunk szigorúak.

Marci, most picit arra kérnélek, hogy mesélj arról mit jelent az autizmus a te életedben? Mire gondolsz, amikor meghallod ezt a szót?

Mindent nem fogok elmondani, de jópárat elmondok…

A debreceni állatkert környéke nem csak a budapesti állatkert környékéhez hasonlít hanem hogy eszembe jutott néhány szemüveges idős bácsi, mint a nagypapám meg a szemüvege, ősz haja, meg a testalkata, asztalosinas nagybácsim, budapesti állatkert is jut eszembe így összetömörítem…

Meg ilyen főleg régebbiek, palincsi állatkert, Nagyvárad, Nyíregyháza, Miskolc főleg, meg valamiért Békéscsaba, meg Kecskemét is, meg Kelet-Magyarország. Ezek az autizmusomból fakadnak…

Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy neki nem autizmus, hanem hogy más, hogy neki az idegrendszere…de idegből is jöhet, valahogyan így kifakadt, ilyen érzések jönnek. Gyerekkoromban nem volt meg a fogalmam. Hogy részben odatartozik, csak a legtöbb részben nem, de részben, hogy az érzéseim miatt összetartoznak, egyik oldalában nagyon kőkeményen odatartozik.

És a lábvonzódás érzésem a nyüzsgős ingerem a lábbal… Van ilyen vágyam, öröm, akkor hogyha mások is. A lábforma lányoknál, aki akarja. Igen, meg hogy föl tudják mérni az emberek, hogy nem csak a házasságban lehet a lábfogást, hanem lehet a házasságon kívül. Hitegettek a lábfogással nem vették komolyan. Úgy csináltak, mintha, ha, ha nem lenne intim, utána úgy csináltak mintha intim lenne, mert valaki nem akart időt szakítani.

Te most hogy vagy ezzel? Hogy ez egy intim dolog, vagy ez kinél szabad, kinél nem, van ilyen határ?

Igenis van, jó kérdés, változó. Ez úgy történt, csak okosan hogyha merev valaki, akkor egyáltalán nem…

Te hogyan látod a világot az érzések szempontjából? Könnyű megérteni mások érzéseit, szándékait, vagy több kihívás?

Az hogyha valaki pozitívan áll hozzám, jó érzés. Három érzésem van: düh, a düh a legrosszabb, ha valakit megvernek. Aztán a szadizmus, a szadista azt jelenti, én is ilyen voltam, az, aki szadizmusból megszorítja a kezedet és látod, hogy röhögök. Ez a szadista. Nem jó a szadizmus, az a jó, ami mindkettőnkek jó. Ha neki is jó, meg nekem is akkor ez egy ilyen jó megnyugtatási érzés. De, a járművön nem illik, ott intim dolog de Margit-szigeten, otthon, négy fal közt, meg pár helyen nem intim. Ami nem az állatkertbe való téma. Akkor három: düh, szadizmus, a harmadik, ami a mindkettőnknek jó érzés, ami nem szadizmus, se nem düh, azt jelenti, hogy kedves dolog. A lábfogás kedveskedés – ezt hadd mondjam.

Mi az, amiben te nagyon jó vagy, vagy erős vagy?

Amiben erős vagyok? A kerámia, hogy én szépen retusálom, meg szépen mázolom a kerámiát. Meg igyekszem jól megfogalmazni a dolgokat, meg számolni is egész sokat tudok, de azért nem mindent, de azért igyekeztem.

Meg hát azért az állatkertek ismeretében is azért elég jó vagy!

Jajj, igen, nagyon sok állatkertbe el tudok menni. Elmegyek Budapestre. Idehozzam az állatkertes naplómat? Felírom bele, hogy melyik állatkertben hányszor jártam.

És megengeded, hogy majd lefotózzuk ide a blogra?

Megengedem, ide is hozhatom akár. És vonattal szoktam egyedül járni állatkertbe, akár Debrecenbe, akár Miskolc, Nyíregyháza és onnan járművekkel megközelítem az állatkerteket. Ott szoktam aludni szállodában. Jászberény, Pécs, Miskolc, Békéscsaba, Budakeszi vadaspark, Margit-szigeti vadaspark, Felsőlajos, Gyöngyös.

Budapest keleti Pécs, 34-es busszal, vagy 35-ös, vagy 34Y-al, vagy 35Y-os busz levisz az állatkert bejáratáig Pécsen. Veszprémbe pedig Budapest Déli-Székesfehérvár-Veszprém. Veszprémben ott leszállok a vasútállomáson, ott elmegyek a 2-es, 5-ös busszal elvisz a Harmat utcáig, csak az 5-ös az más útvonalon.

Melyik az az állat, amelyiket általában a legjobban várod, hogy láss?

Jó kérdés! Nagyon jót kérdezel! Ha lesz több pénz Pécsnek, akkor lehetne még orrszarvú is, de víziló meg zsiráf is! De a három kedvencem a legjobban, amit a budapesti állatkertben gyerekkoromban láttam: orrszarvú, víziló, elefánt.

És hány éves korod óta van ez a szenvedélyed, hogy ennyire szereted az állatkerteket?

Hát, ez inkább hobbi, jó kérdés, 17 éves koromtól kezdve egyre nagyobb. Én azt szeretném, hogy legyen a debreceni állatkertben orrszarvú és elefánt, már mondta az állatkert igazgatója, ha lesz majd 19-20 hektáros, mint a budapesti. Várok akár a győri állatkertbe fókát is, nem csak debreceni állatkertbe.

Milyen állatokat vársz még az állatkertekbe?

Ami nincs! Debrecenbe: Puma, fehér farkas, európai szürkefarkas, ibériai szürke farkas, tundrafarkas, meg akár barna medve, sörényes hangyász, jaguár, fekete párduc, fehér tigris, fehér oroszlán, meg amíg van hely orrszarvú, elefánt és még lehetne bölény (ami nincsen) meg jegesmedve Nyíregyházán. Meg várok még jávorszarvast, rénszarvast. De amiket itt felsoroltam, azokat is jól meg kell gondolni, tervrajzok szerint, hogy hány állat fér még be.

ÁKOS

Ákos, egy kicsit az interjú elején kérlek mesélj arról, hogyha meghallod ezt a szót, hogy autizmus, mit jelent számodra, a te életedben?

Hogy nehezen tudok úgy gondolkodni, gondolkozni…

És mit jelent az, hogy nehezen gondolkodni? Vannak kifejezetten nehéz területek?

Vannak igen, vannak kifejezetten nehezek, igen.

És el tudod mondani mik ezek a területek, hol a legnehezebb neked eligazodni?

Hát például, mondjuk úgy a munkavállalásnál, hogy milyen munkát tudok vállalni, hogy melyik jó. Meg persze hogy még el tudom-e vállalni, hogy ez menni fog-e nekem, vagy nem. Szóval így. Meg hogy egyáltalán sikerül-e az a dolog.

Ezen akkor sokat gondolkodsz, hogy vajon sikerül-e?

Igen, hogy nehezebb, igen.

És hogy érzed, most a helyeden vagy, sikerült?

Igen, már úgy a helyemen vagyok, sikerült igen.

És volt, amikor azt érezted, hogy ez nem fog menni, vagy nem vagy a helyeden?

Hát úgy nem, nem volt ilyesmi, nem volt így, igen.

Mi az, amiben te nagyon ügyes, vagy jó vagy?

Hát itt a munkahelyen úgy a kerámia műhelyben, ahogy mázazom a mozaikokat, meg hogy összerakom, ami kell. Meg persze úgy még válogatások vannak.

És a munkahelyeden kívül?

Hát például úgy a sportolásban – jól tudok kosarazni. Meg hogy tudok furulyázni, meg gitározni is tudok. Meg hogy mindent úgy meg tudok jegyezni fejben, hogy emlékszek dolgokra. Meg hogy tudom az idézeteket, a filmes idézeteket úgy kívülről tudom.

Hogy érzed az emberekkel való kapcsolataidat? Könnyebben megérted őket, vagy van, amikor nehezebb?

Hát a kettő között. Van, amikor könnyen úgy megértenek, valamikor úgy nem.

És mi az, ami nehezebb?

Voltak bántások, voltak már úgy régen. De most már türelmesen fordulnak felém. Látják, ahogyan éneklek a ’’Ki mit tud”-on, meg ahogy gitározom, meg hogy kívülről tudom olyan filmeknek az idézeteiket, amiket úgy mindig megszoktam nézni.

Mi a kedvenc filmes idézeted?

Hát amit Andrissal a legtöbbet szoktunk nézni, azok az ilyen Bud Spencer filmek – például a Megint dühbe jövünk c. filmben, ahogyan kérni akart egy pisztácia fagyit…

Ákos – YouTube

Kit mondanál, ki a legnagyobb támaszod, segítséged az életben?

A családomra így támaszkodom. A család az első, azt gondolom amúgy mert ők voltak akik felneveltek engem, meg etettek engem. Szóval, hogy nekik köszönhetek úgy mindent.

Van valami, amit esetleg még szeretnél magadról elmondani, vagy bármit üzenni az embereknek, akik olvassák ezt a blogot?

Annyit szeretnék mondani az ilyen helyzetben élő embereknek, hogy van egy ilyen mondás, hogy „Vesztesnek születtél, győztesnek élj!” Ezt a Levi mondta, ő alapította a Mötörhead rock and roll együttest, igen.

Érzed ezt valamikor, hogy te vesztes vagy, vagy vesztesnek születtél?

Igen, amikor úgy először jártam iskolába akkor úgy vesztes voltam, de amióta úgy rendezvényeken fellépek meg hogy sportolok meg gitározok, azóta győztesként érzem magam.

De amikor vesztesnek érezted magad, miben nyilvánult ez meg, például a suliban?

Hát amikor úgy bántalmaznak.

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.