Down-szindróma világnapja

Miért pont március 21-én tartjuk a Down-szindróma világnapját?

A Down szindróma mögött álló, három példányban jelen levő 21. kromoszómára utal.

Mi is az a Down-szindróma?

„Nyugalom, ez csak egy extra kromoszóma” – olvasható a pólón. A sejtosztódás során a 21. kromoszómapár valamilyen okból kifolyólag nem osztódik ketté, így az egyik szülőpártól az utód duplán kap meg egy kromoszómát, így a szükséges kettő helyett ezzel három kromoszóma lesz az új sejtben. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot. Jellegzetes külső vonások, mint pl. a mandula szem, pici orr, nagy nyelv..stb., és jellegzetes belső tulajdonságok, mint pl. makacs jellem, magas érzelmi intelligencia jellemzi őket.

Mióta ünnepeljük?

Az eredeti ötlet Stylianos E. Antonarakis genetikustól származik. az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. 2012-ben az ENSZ is a kezdeményezés mellé állt, felhívva minden tagállam figyelmét erre a kezdeményezésre.

Mi a célja?

Figyelemfelhívás és abban segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Mióta ünnepeljük mi magyarok?

A Down Egyesület kezdeményezésére 2009-től rendeznek nagyszabású ünnepséget Budapesten a Vígszínházban. Mára ez már országos eseménnyé nőtte ki magát. 2016-ban az I. Nemzetközi Kromoszóma Karnevált Budapesten rendezték meg jótékonysági sétával, koncertekkel.

Miért éppen felmás zokni? =sokszínűség

Ezzel azt is bizonyítjuk, hogy az emberi egyéniség és individualitás szebbé, színesebbé és érdekesebbé teszi a világot. Legfontosabb alapértékeink közé tartozik a társadalmunk sokszínűsége és az esélyegyenlőség.

Honnan ered a „Down” elnevezés?

Tudományos igénnyel először John Langdon Down angol orvos írta le először 1866-ban ezt az értelmi fogyatékossággal járó tünetegyüttest.

Sikeres felnőttkor

Az időben megkezdett és személyre szabott korai fejlesztés, az inkluzív oktatás, a szülőknek nyújtott folyamatos, széleskörű támogatás és a társadalmi szintű befogadás nagyban segítheti, hogy a Down-szindrómások felnőttként a lehető legönállóbban, produktívan éljenek – akkor is, ha nem születtek rendkívüli képességekkel. Magyarországon sokan gondolják úgy, hogy a Down-szindrómások a képességeik (illetve azok hiánya) miatt nem tudnak a társadalom hasznos tagjaivá válni. Az alábbi példák azonban azt támasztják alá, hogy a társadalmi befogadás akadálya nem a Down-szindrómásokban, hanem a társadalomban van: ahol nem tudnak érvényesülni, ott nem velük van a baj, hanem a közeggel, amely nem ad nekik erre lehetőséget. (Forrás: Sikeres felnőttkor | Down Egyesület (downegyesulet.hu)

– Szalay Anna Lilla az InStyle címlapján 2021-ben.

Down-ok a Fészekben

Bizony, szerencsénkre hozzánk is járnak Down-szindrómás felnőttek. A fiúk: Zsombor, Dönci, Attila, Bálint és Tamás, míg a lányok: Dóri, Timi, Liza. Mindannyian sokszínűek vagyunk, mégis megszámlálhatatlan közös tulajdonságunk is van. Ez a világnap a Fészek életében is kiemelkedő jelenetőséggel bír, hiszen célunk, hogy felhívjuk a figyelmet sérült társaink értékességére. Ezen a napon mi is felhúztuk a felemás zoknit, ezzel népszerűsítve és a Down-szindróma

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.