Kerámiaműhelyünk

Kérámiaműhelyünk termékeit sokan már jól ismerik. Most szeretnénk megmutatni, hogy hogyan és kik által készülnek.

Hol található kerámia műhelyünk?
A „Fészek” épületének kert felé néző hátsó részében helyezkedik el, európai uniós szabvány szerint kialakított, jól felszerelt tágas és világos műhelyünk.
A műhely egy nagyobb munkatérből, egy mázazó, egy égető helyiségből áll, kiegészítve egy olyan műhelyrésszel, ahol egyedi igények szerint önálló munkavégzés is történhet.
A műhely szerves része a vele egybe épült külső érdeklődőknek is nyitva tartó bolt és a hozzá tartozó iroda.
Ez a bolt nagy büszkeségünk, mert méltó keretet ad az itt készült termékeink bemutatására.

Kik dolgoznak műhelyünkben?
A mi speciális kerámiaműhelyünkben felnőtt, sérült emberek dolgoznak.
Autista fiatalok, mozgássérült személyek, down szindrómás, vagy születési rendellenességgel világra jött személyek.

Van, akinek minőségi munkáját hirtelen hangulatváltozásai törik meg.

Van aki, nagyon pontos, precíz, de időnként a feladatmegoldásban elakad, viszont társainak kedvenc filmjeit szó szerint felmondja.

Van, aki nyugalommal, lassan végzi munkáját, viszont kitartóan.

Van, aki a feladatmegoldások nehézségeit a magabiztos és hangos szavaival kompenzálja.

Van, akinek lételeme a munka, de mindig siet, mintha lemaradna valamiről.

Van, aki nagyon szeret piszkos környezetet rendbe rakni.

Van, aki folyamatosan a munkára panaszkodik, miközben alig várja, hogy itt lehessen.

Van aki, mérnöki precizitással végzi munkáját, különösen ügyelve rá, hogy minden munkadarab katonás sorba legyen rakva. Mindig ugyanazt a minőséget produkálja.

Van, aki túlságosan is precíz, munkavégzése közben a szelektív hulladékgyűjtésről is tud gondolkodni és gondoskodni.

Van aki, annyira vágyik rá, hogy dolgozhasson, hogy szabadidejében kitervelt segédeszközökkel próbálja munkája minőségét javítani.

Van, aki minden héten elfelejti régóta visszatérő feladatait, viszont légből kapott történeteivel jól szórakoztatja társait.

Kerámiaműhely mozaikozás

Sokfélék vagyunk, sok mindent tudunk, többnyire bírjuk a sokszor ismétlődő, végtelennek látszó munkafolyamatokat. Képesek vagyunk tanulni, a tanulás útján pedig fejlődni. Ehhez speciálisan kifejlesztett, könnyen elsajátítható feladatokat kell végeznünk. Műhelyünkben jól motiválható, szorgalmas emberek készítik a kerámiákat. A következőkben megmutatjuk, hogy hogyan.

Milyen termékeket és hogyan készítünk?

Mivel sokszínű a műhelyben dolgozók képessége, többnyire részfeladatokat végzünk. Mindenki képességeihez mérten kap feladatot.

Fő termékeink szaggatással, kivágással és öntéssel készülnek.

A szaggatott termékek agyaglap kinyújtása után sütemény kiszúró formával vagy speciális mozaik szaggatókkal készülnek. Ezekből lesznek hűtőmágneseink, karácsonyfadíszeink, edényalátéteink, papírzsebkendő tartóink, mozaikos dísztárgyaink. Ez a munkafolyamat nagy kitartást és türelmet igényel azoktól, akik ezt csinálják.

Hűtőmágnesből több százat, karácsonyfadíszből több ezret készítünk egy évben, a megbecsülhetetlen számú mozaik mellett.
Kivágott termékeink szintén agyaglap nyújtása után készülnek. Az agyaglap nyomatos díszítést is kaphat. Ebből lesznek kínálóink, szappantartóink, fokhagyma reszelőink, különböző felakasztható ajtódíszeink.
Öntött termékeink gipszformák felhasználásával készülnek, mely erős fizikai munkával jár, ami nemcsak az öntéshez kapcsolódik, hanem az alapanyag előkészítéséhez is, mely hosszú és fáradalmas munkával jár.
Kerámiaműhely mozaik szaggatás

Szaggatás, kivágás, öntés után a termékeink még nem készültek el. Most következik két nagyon fontos munkafázis, a retusálás és a díszítés.
A retusálást, sorjázást, lemosást minden termékre kiterjedően elvégezzük. Ez a munkafolyamat készíti elő tárgyainkat az írókázásra.
Nagy szerencsénk van, hogy egy remek kézügyességgel és kivételes ízléssel megáldott, minket nyugdíjazása után is segítő munkatársunk végzi ezt a feladatot.

Ezen munkák elvégzése után következik a kemence rakása majd az első égetés, mely 1000 °C fölött történik. Égetés után több lehetőség is áll előttünk. Az apró mozaik darabokat kitartó kezek egyesével ecsettel festik, mázazzák. A hűtőmágneseket, egyéb használati és dísztárgyakat szintén egyesével mázba mártva, majd az aljukat letörölve készítjük elő a következő égetésre.

Munka a kerámiaműhelyben

Vannak olyan termékeink, például a házszámtáblák, melyek első égetés után lesznek megfestve, színes, máz alatti festékkel. Majd ha elkészültek mázat kapnak. Ezt követően újra kemence rakás és égetés következik, pár 10 °C -al alacsonyabb hőfokon, mint az előző volt.

Mozaik tárgyaink készítését csak a kész mozaik elemek elkészülte után tudjuk elkezdeni kirakni. A minta megtervezése után fa alapra egyenként ragasztva, majd fugázva készülnek edényalátéteink, tükreink, keresztjeink, tálcáink, papírzsebkendő tartóink.

Kerámiműhely mázazás

Miért fontos a munkánk?

Az elvégzett munka fontossága elégedetté és büszkévé tesz minket. Munkánk olyan, amit el tudunk végezni, sikerélményeket tudunk szerezni általa, melytől jókedvűek és kiegyensúlyozottak tudunk lenni. Mindezek mellett sokaknak tudunk örömöt vinni életükbe otthonaikat díszítő kerámiáink által.

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.