Környezetvédelem a Fészekben

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen tágas kert, kellemes zöld terület veszi az épületet körbe. A szabad levegőn való tartózkodás mindennapjaink része, amikor az idő engedi még a testmozgást, a tornát is kiköltöztetjük a friss levegőre. Csodálatos árnyat adó hatalmas cseresznyefa az édes gyümölcsöt adja nekünk májusban, alatta üldögélve készíti Piroska a szebbnél szebb írókázott termékeinket. 2020-ban készült el  40 négyzetméteres hátsó teraszunk, amit az idei évben szeretnénk esővédetté tenni, hogy minél többször tudjuk használni. Évente két alkalommal tavasszal és ősszel a szülőkkel közösen kertészkedő napot tartunk. Ilyenkor együtt végezzük el a virágok ültetését, gondozását, a napot közös bográcsozással koronázzuk meg.

Környezetvédelem a Fészekben

Fontos számunkra a környezetünk megismerése, ezért gyakran sétálunk Biatorbágyon belül. Ha a járványhelyzet megengedi kirándulunk az alcsúti Arborétumban vagy a Budakeszi Vadasparkban és más közeli helyeken. Részt vettünk a „10 ezer fa Biatorbágyért” programon, amelynek keretében két fát ültettünk el és további fákat szeretnénk telepíteni a településen.

Környezetvédelem a Fészekben

2017 óta egy magaságyással is rendelkezünk, ahová a salátától, a paradicsomon át, a cékláig sok haszonnövényt ültettünk el együtt, hétről hétre gondozva, figyeljük a növekedését, hogy aztán a betakarított termést közösen fogyasszuk el. A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjainak segítségével évekkel ezelőtt készült el egy fűszernövény spirál a hátsó kertünkbe, amit azóta is gondozunk, telepítünk bele új növényeket. A gyógynövények jótékony hatását reggelente tea formájában élvezzük.

Környezetvédelem a Fészekben

A szelektív hulladékgyűjtést már a kezdetektől bevezettük – amikor az elszállítást a település lehetővé tette. Közösen megtanultuk a különbféle szemetesek használatát, fő szakértőnk Marci, aki a szívén viseli ennek felügyeletét, a kukák rendszeres ürítését. 2019-ben komposztgyűjtő edényt igényeltünk és kaptunk a biatorbágyi Önkormányzattól. A mindennapi étkezések során keletkező növényi hulladékot egy konyhai edénybe gyűjtjük, és a naponta ürítjük a kerti tárolóba.

Környezetvédelem a Fészekben

Felelősnek érezzük magunkat a környezetért és a sok keletkező hulladékért, ezért szemléletformáló foglalkozásokat tartunk időről időre. Témáink a Víz Világnapja, a Föld Napja, a hulladékcsökkentés, az élelmiszerpazarlás, a madárvédelem…stb. A környezetvédelmet szolgálja tágabb értelemben a használt ruhák befogadása és igény szerint esetleges továbbadása az intézményen belül. Célunk, hogy kevesebbet vásároljunk, a ruhákat hosszabb ideig használjuk – szükség esetén varróka foglalkozásukon kisebb ruhajavításokat is elvégzünk, ezzel is csökkentve az ökológia lábnyomunkat.

Környezetvédelem a Fészekben

A hulladékcsökkentés iránti elköteleződésünket az is tükrözi, hogy a kerámiákat újhasznált dobozokba csomagoljuk és adjuk fel csomagküldő szolgálattal. Előnybe részesítjük a Nagy Lépés Futárszolgálatot, akik autista személyeket foglalkoztatva, tömegközlekedés által juttatják célba a csomagjainkat. A kreatív tanóráink alapanyaga is több esetben hulladék, pl. konzervdoboz, tojástartó doboz, fonalmaradék, ezen tárgyakat varázsoljuk át – az alkotás örömét is átélve- új tárgyakká.

Környezetvédelem a Fészekben
Környezetvédelem a Fészekben

Hamarosan bevezetésre kerül a méhviaszos termékcsaládunk új tagja a méhviasszal átitatott kendő is. Ez a természetes csomagolóanyag hazai méhviaszból és természetes pamutvászonból készül. Egy jó alternatívája a konyhában használatos alufóliának és folpacknak, hosszú távon használható, ezzel is a környezetbarát háztartás elengedhetetlen része. A méhviaszból készült gyertyáink kellemes illata mellett, természetes légtisztító hatásúak.

Termékeink személyesen már megtekinthetőek a boltunkban nyitva tartási időben, ami minden csütörtök 9-15 óra között várja látogatóit.

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.