Mézeskalács verseny

A kerámia műhely 2020-ra befejezte a munkáját. Vége lett a nagy karácsonyi hajrának, így az utolsó héten megünnepelhettük az év végi sikereket egy kreatív közös programmal.

Ákos, az ötletgazda, egyszer csak azt mondta: „Készítsünk mézeskalács házat!”

A járványhelyzet miatt ügyeleti rendszerben dolgoztunk, így Lencsés Csilla, Németh Blanka, Horváth Bogi és Varga Zsuzsa lett a csapat tagja.

Mivel a műhelyben korábban már készítettünk kerámia házikók (melyek mécses tartóként funkcionálnak), egészen jó gyakorlatot szereztünk a kivitelezésben. Piroska gyönyörű írókázásával igazi mézeskalácsház hangulatot idéznek.

Mézeskalács torta

Nagy lelkesedéssel hozzáláttunk a tervezéshez: először végignéztük az Ákos által gyűjtött videókat, képeket, mi is keresgéltünk és együtt kiválasztottuk a legszebb megoldásokat, majd ezekből létrehoztuk saját tervünket. A szabásminta elkészítésénél a mi kerámia házikónk sablonját alakítottuk kicsit át, majd hozzáterveztük a többi oldalfalat, a tetőt, a kéményt és a ház körüli környezetet.

Alkotás és előállítás a Fészek Csillag Alapítvány Kerámia Műhelyben

Ezután a bevásárlás következett. A begyúrt tésztát másnap a sütőben kicsit sötétebbre sütöttük, mint az átlagos mézeskalácsot. A sablonok alapján pizza vágóval kivágtuk a ház elemeit és az alapot, kiszaggattuk a környezethez tartozó formákat is. Összeállítottuk a fenyőfákat és megdíszítettük a ház lakóit, a három mézit, felöltöztettünk egy hóembert a ház mellé és savanyú gumicukorból utat készítettünk a ház elé.

A ház ajtaján egy ledes mécses éppen befér, mely hangulatosan tudja megvilágítani az ablakokat.

Mézeskalács sütés
Mézeskalács házikó

Ezután azon gondolkodtunk, hogy mire helyezzük a házikónkat. Kézenfekvő volt az ötlet, hogy kerámiából készítsünk egy tortatálat, aminek a szélét úgy alakítottuk ki, hogy a ház alapjához passzoljon és az olvadó hó hatását keltse – ezzel el is készültünk a művel.

Majd jött a hír, hogy Biatorbágy város önkormányzata Mézeskalács sütő versenyt hirdetett, kapva kaptunk az alkalmon és több fotóval mi is beneveztünk a versenyre.

Nagy örömünkre különdíjat nyertünk a versenyen, majd a házikót magunk között kisorsoltuk: Zsomi lett a szerencsés, aki hazavihette magával a díjnyertes házikót.

Ez a váratlan év végi program nagyon jól sikerült, még inkább ráhangolódhattunk az előttünk álló ünnepre.  Sokat ötleteltünk, tervezgettünk, elengedtük a fantáziánkat és közösen hozhattuk létre álmaink mézeskalács házát.

Fészek Csillag Alapítvány Csapat

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.