Mindennapjaink és az 50. születésnap

50. születésnap…

Szeptember elején ünnepeltük két munkatársunk 50. születésnapját.

Kónya Krisztiét és Dörnyei Tamásét.

Az Ő életük összeforrt ennek az épületnek a történésével. Kriszti és Tamás alig 20 évesen kezdték meg felnőtt életüket itt. Szüleik vásárolták meg az akkor 100 m2-es házat a hozzátartozó telekkel, hogy legyen hol gyermekeiknek dolgozni.

Hozzájuk csatlakoztak még a Hit és Fény közösségből néhányan, köztük Hagyó József szerzetes atya is. Sok mindenbe belevágtak, végül a kerámia tevékenység lett a fő munkájuk. Az évek során sokan dolgoztak itt és mentek el, de ők ketten maradtak. 2011 óta ma már egy 440 m2-es gyönyörű épületben dolgozhatunk, terápiás foglalkozásokon vehetnek részt, együtt ünnepelhetünk, együtt élhetjük hétköznapjainkat.

Mindennapjaink és az 50. születésnap

Igyekszünk mindennap változatos programokkal egyénre szabottan kialakítani napirendjüket. A foglalkozások az egyéni fejlesztés (írás, olvasás, számolás készségek, szövegértés fejlesztése, tudatos internet használatra nevelés), a munkatevékenységet (bedolgozási munkák, kerámiakészítés), a szabadidő tartalmas eltöltésére (kézműves tevékenység: varrás, festés, kertészkedés, karaoke, zenehallgatás) épülnek.

A mindennapi élet kihívásaira válaszolva igyekszünk felkészíteni őket: valamint a tudatos internethasználatra, női- férfi szerepeik megerősítésében, hitéleti kérdések átgondolásában, személyiségük, önismeretük fejlesztésében.

Külső terapeuták bevonásával speciális igényeikre fókuszálunk: egyéni és csoportos zeneterápia, gyógytorna, jóga, kórus.

Mindennapjaink és az 50. születésnap

Szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy viszonylag nagy zöld terület áll rendelkezésünkre, ami 2015 óta magába foglal egy felnőtt játszóteret is. Ebben az évben nagy terasszal bővültünk, ahol a foglalkozásaink egy részét a szabad levegőn is tudjuk tartani. A kellemes környezetet szolgálják a közösen kialakított és gondozott virágágyások, egy magaságyás és egy fűszernövényspirál is.

Törekszünk arra, hogy intézményünk nem csupán egy munkahelyként, hanem közösségi térként is működjön. Ezért ünnepeinkre nagy hangsúlyt fektetünk, bevonva a családokat, kapcsolatokat építünk településünk külső kulturális és oktatási intézményeivel.

Részt veszünk a középiskolások közösségi szolgálat programjában a kompassió programban, és terepgyakorlati helye lettünk az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának is.

Mindennapjaink és az 50. születésnap

Tetszett? Akkor oszd meg, hogy más is elolvashassa.